Vóórkomen van eczeem

Eczeem is een aandoening die met name voorkomt op babyleeftijd en peuter/ kleuter leeftijd. Allergisch eczeem heeft vaak een IgE gerelateerde trigger (atopisch eczeem), maar kan ook niet IgE gerelateerd zijn (niet-atopisch). Bij eczeem komt vaak erge jeuk voor zodat het kind wil krabben wat vervolgens weer leidt tot een bobbelige huid, losse velletjes, vochtvorming, korstvorming, infecties, bloedingen en een verdikking van de huid. Eczeem kan overal op het lichaam voorkomen, maar vaak wordt het gezien op kenmerkende plekken. Bij baby’s is dat onder het oor, maar bij kleuters is het vaak op de armen of benen.
Het vóórkomen van eczeem bij kindjes wordt geschat op 15-20%. Hiervan is 33-40% gesensibileerd van eczeem met de specifieke IgE antilichamen. In geindustrialiseerde landen lijkt eczeem vaker voor te komen (voor de liefhebber: http://www.jacionline.org/article/S0091-6749%2899%2970536-1/abstract). De leeftijd waarop het eczeem begint is bij 60% van de gevallen vóór de eerste verjaardag, zelden echter voordat de baby twee maanden is. Bij 30% van de kinderen uit eczeem zich voor het eerst tussen de leeftijd van 1 en 5 jaar. In 10% van de gevallen manifesteert eczeem zich voor het eerst tussen 6 en 20 jaar. Één op de drie blijft last houden van de klachten.
In veel van deze gevallen is er sprake van een samenhang met (voedsel-) allergie en kan het verstandig zijn om allergologisch onderzoek te doen. Klachten die niet verdwijnen zijn altijd een reden om je kind nader te laten onderzoeken.

Bron: http://www.ishetallergie.nl/Eczeem.asp